24 Eylül 2018 Pazartesi

Babalar ve Oğullar (Fathers and Sons) - Ivan Sergeyeviç Turgenyev / kitap yorumu


"Kişilik, sayın bayım, en önemlisi budur işte: İnsanın kişiliği bir kaya gibi sağlam olmalıdır, çünkü her şey onun üzerine inşa ediliyor."


“Geçmişi hatırlamanın lüzumu yok,”
“Geleceğe gelince; onun için de kafa patlamaya değmez."



Herkeseee iyi akşamlar 💫💕😇
Bugün Hasan Ali Yücel Klasikleri'nden olan; Rus yazar Turgenyev'in yazdığı Babalar ve Oğullar kitabının yorumu ile karşınızdayım. 😍

Aşırı güzel bir kitaptı benim için. Klasik okurken ya sıkılırsınız, ya da beğenirsiniz. Bu kitapta hemencecik bitiverdi.

Bazarov diye bir karakter var, cidden fena bir karakter. 😂
Onunla herhangi bir konuda tartışırken kendinizi ya kaybetmiş bulursunuz, ya da şaşırmış. Nihilist olan Bazarov, her şeyin yadsınabildiğine inanmaktadır. Nihilist olduğu için her şeyi yok sayar; toplum onun için önemli değildir. Toplumdaki düşünceleri benimsemez. Kuralları, töreleri vs... hiç umursamaz, dedim ya size, çünkü o bunların hepsini yok sayıyor.
Diğer karakterlerden birisi Arkadiy. Arkadiy, Bazarov'un öğrencisi. Arkadiy de hocasını destekliyor fakat daha sonralarında o da onu eleştiriyor, bazı şeylerin mantıksız olduğundan bahsediyor ve kitabın sonlarına doğru düşünceleri biraz daha değişmektedir. Pavel Petroviç ise Arkadiy'in amcasıdır. Arkadiy ve Bazarov, Arkadiy'lerin evinde kalırken sürekli Pavel ile Bazarov'un tartışmalarına tanık olacaksınız; Bazarov nihilistliğini açıklarken Pavel ise onun bu düşüncelerini doğru bulmamaktadır. Kitabın ana fikirlerinden biri de zaten eski ve yeni kuşak çatışması olduğu için gayet bu durum iyi gösterilmiştir. Nikolay Petroviç ise Arkadiy'in babasıdır. Arkadiy okulunu bitirip evine döndükten sonra mutlu olan fakat eşini çok önceden kaybettiği için hala biraz olsun üzgünlük yaşayan bir karakterdir. Nikolay çiftlik yönetmekle meşguldür fakat son zamanlarda idareyi iyi yönetememektedir.

Diğer karakterler:
Feniçka: Nikolay'ın metresi diyebiliriz (gerçi böyle bir karaktere metres demek ne kadar yerinde bilmiyorum çünkü çok iyi bir karakter.) Nikolay ile beraberliğinden bir erkek evlat doğurmuştur. Çocuklarının adı Mitya'dır.
Anna Sergeyevna Odintsova: Merhum eşi Odintsov ile evliliğinden sonra ona eşi tarafından büyük miras kalıp zengin olmuştur. İleride Bazarov ile yakınlaşmalarına tanık olacaksınız.
Katya Sergeyevna Loktiv: Anna'nın kız kardeşi. Ablasına göre daha olgun bir yapıda ve Arkadiy ile yakınlaşacaktır.
Arina ve Vassilv Bazarov ise bizim Bazarov'un ebeveynleri. Bazarov evine döndükten sonra çocuklarını görünce çok seven fakat oğulları çok fazla ilgi ve sevgiyi sevmediği için çocuklarından çekinen karakterlerdendir. Oğulları için her şeyi yapan karakterlerdir.

Eveeet kitap özeti bu kadar. Eğer okumadıysanız bu kitabı içtenlikle tavsiye ederim. İyi ki Turgenyev'i tanımışım. 😉

Kendinize iyi bakın, kitapla kalın. 💗




“Zaman bazen kuş gibi uçar bazen de solucan gibi sürünerek geçer; ama insan en çok zamanın ağır mı yoksa çabuk mu geçtiğini fark etmediği vakit kendini iyi hisseder.”


18 Eylül 2018 Salı

Dorian Gray'in Portresi (Picture of Dorian Gray) - Oscar Wilde / kitap yorumu

"Dorian, her zaman seveceksin beni. Çünkü ben senin işlemeyi göze alamadığın tüm günahları simgeliyorum."

“Bu gece günceme yazacağım.”
“Neyi?”
“Ateşten eli yanan çocuğun ateşi sevdiğini.”


DORIAN GRAY'İN PORTRESİ ya da BİR RUHUN HİKAYESİ

Arkadaşlar herkese merhaba. Bugün çok güzel bir klasik olan ve okuduğumda her sayfası için 'bu kadar iyi çevirilmiş bir kitap olamazdı' dediğim Dorian Gray'in Portresi kitabı ile karşınızdayım. 😎


İngiliz Edebiyatı'nın en önemli yazarlarından biri olan Oscar Wilde, tüm ömrünü güzelin peşinden koşmaya adamıştır. Öyleki kitabında da kendisini ressam Basil olarak bahseder ve kendisini onun yerine koyaraktan bu kitabı yazmıştır.

Dorian Gray, çok ama çok yakışıklı bir genç olan karakterdir. Etrafında herkesi etkileyen, kusursuz güzellikte olan birisidir ve herkes ona hayrandır. Ressam Basil ve Lord Henry çok yakın iki arkadaştır. Bir gün Lord Henry, Basil'in evine gitti ve orada duran genç, yakışıklı bir genci gördü. İşte orada Lord Henry ve Dorian Gray tanıştılar. Basil, Dorian'ın resmini çiziyordu; Basil, Dorian'a resmen taparcasına aşıktı. Zaten kitapta yıllaaar sonra sansürsüz olarak bu yüzden çevrilmiştir tekrardan. Yıllar öncesine kadar Avrupa'da bu kitap büyük bir yankı uyandırmış olup bir erkeğin bir erkeğe aşık olması ve bu kitabın yasaklar listesine girmesine de neden olmuştur. Neyse.. kitapta daha sonrasında Dorian hiç yaşlanmamaktadır. Herkes yaşlanıp, kitaptaki tasvirle çirkinleşirken, Dorian hala güzelliğini ve gençliğini korumaktadır. Artık bundan sonrasını anlatmayacağım.  :)

Kitabın filmi de var. Filmini izlemedim çünkü kitabı o kadar güzeldi ki, eğer filmi kötü olursa bu güzel kitabı mahvederler düşüncesiyle izlemeye çekindim. 😁 Belki bir gün izlerim 😃
Kitabın Everest yayınlarından olan baskısı çok ama çok güzel, Everest alıp okuyun derim. :)

Herkese iyi günler dilerim dostlar, kitapla kalın. 💕😍


"Dünyanın en büyük olayları beyinde olur" demişler. Dünyanın büyük günahları da beyinde olur yalnızca beyindedir."

10 Eylül 2018 Pazartesi

Şantaj (The Innocent) - Harlan Coben / kitap yorumu

Hapiste dört yıl kalıyorsun. Koca koca dört yıl. Bir üniversite eğitimi kadar. Yirmi ikinci doğum gününe az kala çıkıyorsun. Sana 'çok değişmişsin' diyorlar ama sen o kadar da emin olamıyorsun. 



Arkadaşlaar herkese iyi akşamlar diliyorum 👋😉
Bugün çok sevdiğim ve okurken sanki film izliyormuşum gibi olan bir yazardan bahsedeceğim size :)
Tabikii Harlan Coben 😎 Yazarın kitaplarını okurken sanki aksiyon, polisiye, gerilim falan karışık oluyor böyle çok hoşuma gidiyor, zaten Dan Brown ile kankalar demek ondan seviyorum :D

Cidden adamın kitaplarını okurken sıkılmanız imkansız, film tadında ve hemencecik bitiyor. Tadında bırakması da ayrı bir keyif cidden, birden olaylar nasıl bu raddeye geldi diyorsunuz, öyle yani. 😄

Konusuna gelecek olursak;
Ana karakterimiz Matt. Matt'ın hayatı hep zorluklar geçmiştir, üniversite öğrencisiyken bir partide birinin ölümüne sebep olur ve bu yüzden hayatının 5 yılını hapiste geçirir.

Yıllaarr sonra ise Matt eşi Olivia'nın iş seyahatine çıktıktan sonra bir mesaj alıyor ve bu mesaj yüzünden özel bir dedektif tutuyor. Daha sonrasında oluşan cinayetler, eskiden neler olduğu ve Olivia'nın geçmişi ile ilgili pek çok şeyi öğreniyor. Eskiden nasıl bir hayatı olduğunu, ne zorluklar çektiğini göreceksiniz Olivia'nın. Olivia'nın güçlü bir karakteri olması hoşuma gitti, elbet geçmişi geçmişte bırakan bir karakterdi fakat geçmiş bazen insanın peşini bırakmaz ya, Olivia içinde öyle oldu. Kitabın sonu çok güzel. İlk okuyacağınız kitaplardan biri olabilir eğer ki Harlan Coben okumak isterseniz. Bence istemelisiniz 😉 Aklınıza gelmeyecek pek çok yöne çekiyor Coben sizi. Kısaca adrenalin hiç düşmüyor yani. Roman gerçekten başarılı, kitaplığınızda mutlaka bulunmalı! 😊

Kitap konusu bu kadar. Kısa bahsettim bu sefer çünkü kitap hakkında daha fazla konuşsaydım spoiler garanti verebilirdim :)

Kitapla kalın. 💓

2 Eylül 2018 Pazar

Yeşil Yol (The Green Mile) - Stephen King / kitap yorumu

"Yoruldum, patron.Yollarda yağmurdaki bir serçe kadar yalnız olmaktan yoruldum.Yanımda hiç arkadaş olmamasından bıktım. Nereye gideceğimizi, nereden geldiğimizi söyleyecek biri. İnsanların birbirine kötü davranmasından bıktım. Her gün dünyada hissettiğim ve duyduğum acılardan bıktım. Çok fazla var, sanki her an için kafama cam parçaları batıyor. Anlıyor musun? 
Karanlıktan korkuyorum patron lütfen ışığı kapatma…”




Heeelllloooo everybody 😋😂😂 nasılsınız? Herkese öncelikle musmutluuu pazarlar ve şimdiden iyi haftalar diliyorum. Neler yapıyorsunuz? Her şey yolunda mı? Bende pek değil açıkçası, toparlamaya çalışıyorum; ya da bazı şeyleri unutmaya diyelim. Neysee.. Yeni bir yorum ile ve de beni çok etkileyen, keşke böyle olmasaydı dediğim, fakat böyle olmayınca da bu kitabı kitap yapan da zaten böyle olurdu dediğim (amma uzattım galiba) Yeşil Yol kitabının yorumu ile karşınızdayım. 😎


Öncelikle şunu demeliyim, filmini izlemeden önce zaten kitabını okuyanlardanım. İyiki de öyle yapmışım, filmi zaten şahaane ötesi aynı kitapta olduğu gibi. (tabi bazı kısımlar yoktu ama olsun) Sizde öyle yapın, kitapta her şeyi hissediyorsunuz çünkü tüm duygular size ait.

Yeşil Yol ilk Stephen King okuduğum roman. Daha başından beri öyle olmasını istemiştim çünkü bu yüzden onu ilk sıraya koydum. Daha sonra IT, Kujo gibi kitapları sıra ile geldi :) Bütün King romanlarını okuyacağım. :D

Kitabın karakterleri John Coffey ile Paul Edgecombe. Coffey, iki küçük kıza tecavüz etmekten ve öldürmekten dolayı içeri girmiştir; polisler Coffey'i iki küçük kızı kanlar içinde kucağında ağlarken bulur ve hemen onu içeri atarlar. Paul ve diğer arkadaşları zindanda olanları hep gözetler; daha sonrasında Coffey, Paul için inanılmaz biri hale gelecektir. Paul aynı zamanda hastadır ve sürekli doktora gitmektedir; Coffey ise bunu bilir (çünkü özel güçleri var) Paul'un kalbine dokunur ve birden Paul iyileşir. Paul bunu nasıl yaptığını anlayamaz fakat Coffey'in kötü biri olmadığını ve zaman içerisinde de o kızları onun öldürmediğini, başkasının yaptığını anlar. Fakat çok geçtir. Coffey eninde sonunda yeşil yoldan geçecektir. Tabii kitapta sadece Coffey ve Edgecombe yok. Kötü bir gardiyan, sürekli onlara bağıran, küfür eden, siyahların ölmesi gerektiğinden vs vs bahseden Pency ve diğer gardiyanlar, mahkumlar vardır.

Tom Hanks ve Michael Clarke Duncan

Filmde Coffey'i Duncan, Edgecombe'u da Tom Hanks oynamıştır. İkiside muhteşem bir ikili olmuş gerçekten bana göre ve kitabın hakkını da vermişlerdir. Duncan, Hanks ile oynayacağını öğrendiği anda annesine sarılıp "Anne, Tom Hanks ile aynı filmde oynayacağım anne." diyerek sarılmıştır. Tamda ona göre bir karakteri oynamış Duncan fakat malesef kendisi 6 sene önce vefat etmiştir. Hala da bu karakter ile etkisini korumaktadır. Huzur içinde uyusun. 

Bugünkü yorumum bu kadar, umarım sizi sıkmamışımdır. Yeni yorumlar elbet gelecektir, kitapla kalın şekerler. 😏😉😉




Onları sevgileriyle öldürdü
Dünyanın her yerinde her gün oluyor
Ve ben bunu görüyorum patron.