24 Eylül 2018 Pazartesi

Babalar ve Oğullar (Fathers and Sons) - Ivan Sergeyeviç Turgenyev / kitap yorumu


"Kişilik, sayın bayım, en önemlisi budur işte: İnsanın kişiliği bir kaya gibi sağlam olmalıdır, çünkü her şey onun üzerine inşa ediliyor."


“Geçmişi hatırlamanın lüzumu yok,”
“Geleceğe gelince; onun için de kafa patlamaya değmez."



Herkeseee iyi akşamlar 💫💕😇
Bugün Hasan Ali Yücel Klasikleri'nden olan; Rus yazar Turgenyev'in yazdığı Babalar ve Oğullar kitabının yorumu ile karşınızdayım. 😍

Aşırı güzel bir kitaptı benim için. Klasik okurken ya sıkılırsınız, ya da beğenirsiniz. Bu kitapta hemencecik bitiverdi.

Bazarov diye bir karakter var, cidden fena bir karakter. 😂
Onunla herhangi bir konuda tartışırken kendinizi ya kaybetmiş bulursunuz, ya da şaşırmış. Nihilist olan Bazarov, her şeyin yadsınabildiğine inanmaktadır. Nihilist olduğu için her şeyi yok sayar; toplum onun için önemli değildir. Toplumdaki düşünceleri benimsemez. Kuralları, töreleri vs... hiç umursamaz, dedim ya size, çünkü o bunların hepsini yok sayıyor.
Diğer karakterlerden birisi Arkadiy. Arkadiy, Bazarov'un öğrencisi. Arkadiy de hocasını destekliyor fakat daha sonralarında o da onu eleştiriyor, bazı şeylerin mantıksız olduğundan bahsediyor ve kitabın sonlarına doğru düşünceleri biraz daha değişmektedir. Pavel Petroviç ise Arkadiy'in amcasıdır. Arkadiy ve Bazarov, Arkadiy'lerin evinde kalırken sürekli Pavel ile Bazarov'un tartışmalarına tanık olacaksınız; Bazarov nihilistliğini açıklarken Pavel ise onun bu düşüncelerini doğru bulmamaktadır. Kitabın ana fikirlerinden biri de zaten eski ve yeni kuşak çatışması olduğu için gayet bu durum iyi gösterilmiştir. Nikolay Petroviç ise Arkadiy'in babasıdır. Arkadiy okulunu bitirip evine döndükten sonra mutlu olan fakat eşini çok önceden kaybettiği için hala biraz olsun üzgünlük yaşayan bir karakterdir. Nikolay çiftlik yönetmekle meşguldür fakat son zamanlarda idareyi iyi yönetememektedir.

Diğer karakterler:
Feniçka: Nikolay'ın metresi diyebiliriz (gerçi böyle bir karaktere metres demek ne kadar yerinde bilmiyorum çünkü çok iyi bir karakter.) Nikolay ile beraberliğinden bir erkek evlat doğurmuştur. Çocuklarının adı Mitya'dır.
Anna Sergeyevna Odintsova: Merhum eşi Odintsov ile evliliğinden sonra ona eşi tarafından büyük miras kalıp zengin olmuştur. İleride Bazarov ile yakınlaşmalarına tanık olacaksınız.
Katya Sergeyevna Loktiv: Anna'nın kız kardeşi. Ablasına göre daha olgun bir yapıda ve Arkadiy ile yakınlaşacaktır.
Arina ve Vassilv Bazarov ise bizim Bazarov'un ebeveynleri. Bazarov evine döndükten sonra çocuklarını görünce çok seven fakat oğulları çok fazla ilgi ve sevgiyi sevmediği için çocuklarından çekinen karakterlerdendir. Oğulları için her şeyi yapan karakterlerdir.

Eveeet kitap özeti bu kadar. Eğer okumadıysanız bu kitabı içtenlikle tavsiye ederim. İyi ki Turgenyev'i tanımışım. 😉

Kendinize iyi bakın, kitapla kalın. 💗




“Zaman bazen kuş gibi uçar bazen de solucan gibi sürünerek geçer; ama insan en çok zamanın ağır mı yoksa çabuk mu geçtiğini fark etmediği vakit kendini iyi hisseder.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder